Ενημερώσεις Οκτωβρίου 2017- ΦΠΑ στην Ε.Ε.

 ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 
Στις 4 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιστροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έως τώρα οι αγορές από ένα μέλος σε άλλο δεν είχαν ΦΠΑ αλλά οι επιχείρηση εισαγωγής πληρώνει ΦΠΑ κατά την πώληση των προϊόντων σε επίπεδο λιανικής ή χονδρικής πώλησης.
Το σύστημα αυτό παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα διότι επιτρέπει την απάτη με αποτέλεσμα οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χάνουν ετησίως έως και 50 δις ευρώ.
Βασικά οι επιχειρήσεις επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ κατά την εισαγωγή πωλούν στη συνέχεια το προϊόν εισπράττοντας το φόρο και μετά πολλές…εξαφανίζονται. Αυτό προκαλεί αδικία στις επιχειρήσεις που ακολουθούν τους κανόνες και γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους απατεώνες εις βάρος των σύννομων υγιών επιχειρήσεων.
Το νέο σύστημα θα λειτουργεί όπως το εμπόριο εντός των συνόρων του κράτους –μέλους και θα επιτρέπει τον συμψηφισμό  του ΦΠΑ με τις πωλήσεις της επιχείρησης στη χώρα έδρας της.
 
Η διαδικασία εκκαθάρισης του ΦΠΑ προβλέπεται να είναι απλή μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης. Εκτός αυτού η επιτροπή προτείνει να εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ του κράτους προορισμού ,στη συνέχεια η επιχείρηση του κράτους αποστολής εισπράττει 
το ποσόν ΦΠΑ και το αποδόσει στο κράτος αποστολής το οποίο στη σειρά του αποδίδει το ποσόν ΦΠΑ στο κράτος προορισμού.
 
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυτό θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις σε χώρες –μέλη που έχουν υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και αποστέλλουν προϊόντα σε καταναλωτές σε χώρες με  χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.
 
Πρακτικά,  στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Ελληνική επιχείρηση θα τιμολογεί έναν καταναλωτή π.χ. στη Γερμανία με το ΦΠΑ της Γερμανίας αντί του Ελληνικού. Η επιχείρηση θα εισπράττει το ΦΠΑ και θα τον αποδώσει στο Γερμανικό Δημόσιο μέσω της πλατφόρμας απόδοσης στην Ελλάδα. Έτσι απαλλάσσεται η επιχείρηση από την υποχρέωση να ανοίξει  λογαριασμό ΦΠΑ ,στο παράδειγμά μας στη Γερμανία, ούτε θα χρειάζεται να γίνει άνοιγμα λογαριασμού σε Γερμανική τράπεζα για την πληρωμή του ΦΠΑ.
 
Η νέα απλοποιημένη παραπάνω διαδικασία απόδοσης ΦΠΑ ονομάστηκε «One Stop Shop» καθώς  τα πάντα πραγματοποιούνται στη χώρα αποστολής του προϊόντος  χωρίς την ανάμιξη της χώρας προορισμού στην οποία θα καταλήγει τελικά το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ.
 
Επόμενα βήματα
 
Η παραπάνω νομοθετική πρόταση θα σταλεί στα κράτη -μέλη για παρατηρήσεις καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από τις παρατηρήσεις θα διατυπωθεί η τελική λεπτομερής πρόταση το 2018 ώστε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από το 2021 σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας στο e-mail σας


toplink