Βlack Friday...και online!

 Ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην δεκαετία του 60 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ σε μια πόλη του νέου κόσμου με ελληνικό όνομα. Στις Η.Π.Α. αυτή η ημέρα είναι  η επόμενη  της ημέρας  των Ευχαριστιών  (Thanksgiving day) που είναι η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, είχε δε καθιερωθεί ως ημέρα εμπορικών προσφορών από τη δεκαετία του 1930, απλώς η ονομασία της ως Black Friday έγινε τη δεκαετία του 60. 

Στην Ελλάδα η ημέρα Black Friday σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στις επιχειρήσεις που ενημέρωσαν το καταναλωτικό κοινό  τους για τις προσφορές. Κυρίως επηρέασε θετικά όπως ήταν φυσικό,  τα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες επιχειρήσεις με επώνυμα προϊόντα, αναγνωρισμένες τιμές και αναγνωρίσιμο brand. Τα ίδια στοιχεία έπαιξαν ρόλο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο αφού αναγνωρισμένα καταστήματα με σταθερές τιμές είχαν τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

Από μια έρευνα στις συμμετέχουσες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου οι πωλήσεις της Παρασκευής ήταν έως και επτά φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο εβδομάδας που προηγήθηκε της Black Friday. Αυτή η αύξηση είναι κατά πολύ ανώτερη των προγραμματισμένων εκπτώσεων ή και της εβδομάδας ηλεκτρονικού εμπορίου. Για αυτό πιστεύουμε ότι η Black Friday θα πρέπει να υποστηριχτεί τον επόμενο χρόνο σαν ευκαιρία μεγάλων πωλήσεων για τα ηλεκτρονικά καταστήματα διότι , εν αντιθέσει με τα φυσικά καταστήματα μπορούν ευχερώς να διεκπεραιώσουν μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων αρκεί να προετοιμαστούν για την ύπαρξη αποθεμάτων και ικανής υποδομής στα logistics και την εξυπηρέτηση πελατών. 
 
Στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, στη Μεγάλη Βρετανία η Black Friday χρησιμοποιήθηκε ως ημέρα προσφορών του εμπορίου το 2010. Η 25η Νοεμβρίου 2016 ανεφέρθη στη Μεγάλη Βρετανία ως η μεγαλύτερη σε πωλήσεις ημέρα του έτους. Αυτό και μόνο γεννά περισσότερες απαιτήσεις και για τη δική μας αγορά, αν οργανωθεί καλύτερα το 2017. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στις online πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η επικράτηση των πωλήσεων μέσω κινητών συσκευών σε ποσοστό 64% ως προς το σύνολο.
 

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας στο e-mail σας


toplink